Theater

Achter het Huis - eigentijdse bewerking van het dagboek van Anne Frank

Anne van der Burg, Hajo Bruins, Cees Geel e.a.

Het dagboek van Anne Frank’ behoort al decennia tot de meest gelezen boeken ter wereld. De manier waarop zij haar gedachten en ervaringen opschreef, blijft jong en oud intrigeren. Dagelijks staan mensen in de rij om het Anne Frank Huis aan de Amsterdamse Prinsengracht, waar zij tussen 6 juli 1942 en 4 augustus 1944 haar dagboek schreef, te bezoeken. Achter het Huis is gebaseerd op haar dagboeken.

Wat deed het leven in de benauwde omgeving van haar onderduikadres met een opgroeiend meisje? En hoe was dat voor de mensen om haar heen? Deze vragen vormden het uitgangspunt voor Achter het Huis, geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer. Zijn benadering laat zien wat het zo dicht op elkaar samenleven, terwijl buiten de vijand rondloopt, met mensen doet. Deze opeenstapeling van emoties als angst, liefde, hoop en wanhoop wordt helaas nog steeds dagelijks ervaren in oorlogsgebieden. 

 Achter het Huis is geïnspireerd op de wereldberoemde dagboeken van Anne Frank, met name op de universeel menselijke aspecten ervan. Uitgangspunt voor deze nieuwe toneelproductie zijn de emoties en driften die naar boven komen als je twee jaar lang met acht mensen dicht op elkaar moet leven, terwijl buiten de vijand rondloopt. Om dit universeel menselijke thema te benadrukken zijn in de toneelversie de dagboeken ontdaan van hun specifieke historische context en zijn fictieve verhaallijnen toegevoegd.

Een voorstelling voor jong en oud over een bijzonder meisje en de mensen om haar heen.


‘Het taalgebruik is eigentijds en onomwonden’ ‘De discussies zijn bij vlagen geestig, zoals je kunt verwachten in het van postmoderne ironie en taaldrift doortrokken universum van Pfeijffer.’ ‘een gedurfd standpunt van de makers’ - NRC****

Voorstelling

Informatie

Deze voorstelling heeft in het verleden plaatsgevonden.

Voor onze actuele voorstellingen verwijzen wij u door naar onze agenda.

Genre Toneel
Titel Achter het Huis - eigentijdse bewerking van het dagboek van Anne Frank
Uitvoerder Anne van der Burg, Hajo Bruins, Cees Geel e.a.
Datum Zaterdag 06-01-2018
Locatie Theaterzaal
Aanvang 20:15 uur
Eindtijd 22:55 uur