Op-de-huid theater van Sofie in Markant Uden

Devon Jade

Vorig jaar juni startte Sofie van den Krommenacker haar eigen bedrijf Van den Krommenacker Theaterproducties. Vanaf aankomend seizoen (september 2017 – juni 2018) mag van Den Krommenacker Theaterproducties zich het huisgezelschap noemen van Markant Uden. We interviewden Sofie over de start van haar bedrijf en de samenwerking met Markant.

Sofie studeerde in ’93 af aan de theateracademie en deed daarna écht van alles op het gebied van theater. Ze richtte de theaterafdeling binnen het CKVU op, gaf les op scholen, was regisseuse en projectleidster bij de Efteling, heeft een tijd lang gespeeld bij een reizend theatergezelschap en speelde gastrollen in bekende tv-series als SamSam en Onderweg naar Morgen. Sofie vertelt: “Al gauw werd me duidelijk dat ik toch echt een gewone, gezellige Brabantse meid ben en niet naar de randstad wilde verhuizen, maar liever hier bleef. Toen ben ik vooral veel theaterstukken gaan maken voor diverse verenigingen en gezelschappen. Door de jaren heen ontwikkel je daarin een heel eigen stijl. Je geeft de stukken echt je eigen handtekening mee.” 

Nieuwe stap
De laatste jaren was Sofie artistiek leider bij Theater Naat Piek, maar in juli was het dan toch tijd voor een nieuwe stap. Sofie: “Ik besloot mijn eigen bedrijf op te richtten. Mijn ambities waar te maken, zonder beperkingen of concessies. Ik geef nu theatertrainingen en -workshops, houdt me bezig met cultuureducatie en geef ook lezingen bij bedrijven. Maar de pijlen zijn dit jaar toch vooral gericht op de drie nieuwe producties. In deze producties sla ik een brug tussen amateur- en professioneel toneel. Hiervoor zocht ik een theatraal dak boven mijn hoofd en Markant zocht naar een manier om de lokale verbinding te versterken. We vonden elkaar. Het resultaat? Dat wij nu het huisgezelschap van Markant Uden zijn geworden. De stukken worden gespeeld in de nieuwe Kleine zaal van Markant. Een intieme setting die perfect past bij de voorstellingen die ik maak. We maken letterlijk en figuurlijk ‘op-de-huid-theater’, met thema’s die dicht bij het publiek staan. Ik neem de troosteloze absurditeit van alledag onder de loep en vergroot deze uit.” 

Cabaretfestival Kunstmest

Als theaterliefhebber brengt Sofie ook zelf regelmatig een bezoek aan Markant Uden. We vroegen haar naar een van haar favorieten. “Binnenkort staat Cabaretfestival Kunstmest op de planken bij Markant,” vertelt Sofie, “het gebouw wordt dan drie dagen lang bestormd met jong cabarettalent. Allemaal studenten van de Koningstheateracademie uit Den Bosch. Een aantal van hun leraren zaten vroeger bij mij in de klas. In juni spelen ze in Markant, op allerlei vreemde plekken, hoe leuk! In de laad- en losruimte… op het toilet… Echt in alle hoeken en gaten van het gebouw. Dat zorgt ook weer voor dat intieme gevoel, want je zit er als publiek écht bovenop. Dat is ook het mooie aan cabaret vind ik. De cabaretier brengt eigenlijk een monoloog, terwijl het voelt als een dialoog. Vaak houden cabaretiers je een spiegel voor. Dat is precies wat ik ook doe met mijn voorstellingen. Ik laat me inspireren door thema’s die dicht bij huis liggen: mensen en relaties, de wereld van alledag, het leven zelf. De ogenschijnlijke ‘gewone’ wereld, maar altijd met diepere lagen. Ik wil zonder moralistisch te zijn mensen raken. Dicht bij hun gevoel komen.”