Ed Struijlaart brengt een ode aan de gitaar en zijn helden

Het begon voor Ed Struijlaart allemaal toen hij op 8 jarige leeftijd Eric Clapton op TV zag. Hij wist het meteen: De gitaar wordt mijn beste vriend. Voor zijn 9e verjaardag kreeg hij zijn eerste gitaar en was voorgoed verkocht. In het theater, tijdens ‘Gitaarmannen: van Clapton tot Sheeran’, vertelt Ed zijn verhaal aan de hand van zijn gitaarhelden. Die waren er altijd op de juiste momenten. “Als ik in de put zat waren ze er met liedjes om me uit die put te trekken, als ik me goed voel dan zijn ze er met liedjes om dat gevoel vast te houden én ze inspireren me om zelf liedjes te schrijven”. Dat Struijlaart succesvol liedjes weet te schrijven blijkt wel uit de vier NPO Radio 2 Topsongs die hij reeds op zijn naam heeft staan. Ook schreef hij met Peter Slager (BLØF) de muziek voor SOOF de Musical.


Welke gitaarmannen komen er allemaal voorbij tijdens de voorstelling?
“We schieten van de ‘Crossroads’ van Robert Johnson naar het ‘Seattle’ van Jimi Hendrix en gaan langs bij Carlos Santana. We pakken het mooiste werk van Clapton en John Mayer beet en laten een nieuwe held als Ed Sheeran ook niet onbelicht.”

Is het niet raar om iemand als Ed Sheeran te eren in je voorstelling? Hij is nou niet bepaald een virtuoos als Clapton of Hendrix?
“Het lijkt misschien een beetje raar, maar iemand als Ed Sheeran is iemand van nú en iemand die de gitaar gebruikt als zijn hoofdinstrument. Hij gebruikt daarnaast ook nieuwe technieken zoals zijn speciale loopstation. Daarmee kan hij zichzelf opnemen terwijl hij op het podium aan het spelen is, met als gevolg dat hij in zijn eentje klinkt als een heel orkest. Ik denk dat het ook om die reden tof is voor jonge mensen om het theater te bezoeken en op deze manier een kruisbestuiving te laten plaatsvinden tussen de oude en nieuwe stijlen gitaarmuziek.”

Welke gitaarman is voor jou het meest belangrijk geweest?
“Dat is een lastige vraag, want elke gitaarman was er voor mij op het moment dat ik ze het meest nodig had. Dat is ook wat ik in de voorstelling laat zien: de kracht van muziek en vooral de kracht van de gitaar om wonden in je ziel te helen. Het is voor mij het enige instrument, samen met de stem, wat me zó diep kan raken. Maar als ik er één moet kiezen dan ga ik toch voor Clapton. Dankzij de beste man ben ik ooit begonnen.”

Doe je de voorstelling helemaal alleen of heb je ook nog andere muzikanten bij je?
“Ik doe het niet alleen, ik heb twee muzikanten bij me. Die gasten kunnen werkelijk alles en het is een feest om met ze te spelen. De drummer speelt ook percussie en de bassist speelt ook gitaar. Dus op die manier kunnen we van klein en unplugged naar een volle bak power trio om te rocken als Hendrix in zijn beste dagen. Hierdoor is het een zeer gevarieerde show, met voor ieder wat wils. Het is ook echt niet alleen maar gitaarsolo’s wat de klok slaat. Ik kom er namelijk gedurende de voorstelling achter dat mijn gitaarmannen een ruige en een zachte kant hebben. Dit hoor je ook terug in de keuze van de liedjes. Het is voor een zeer breed publiek toegankelijk en ik durf wel te zeggen dat iedereen aan zijn of haar muzikale trekken komt.”

Ik heb begrepen dat je tegenwoordig ook een ‘Gitaarmannen podcast’ maakt?
“Dat klopt! Ik vind het zelf zo leuk om te vertellen hoe ik de liefde voor de gitaar heb ontdekt, dat ik me bedacht dat elke gitarist waarschijnlijk wel zo’n verhaal moet hebben. Dus ik ben de crème de la crème van de Nederlandse gitaristen gaan interviewen voor mijn podcast serie. Denk aan Harry Sacksioni, Spike van Di-rect, Paskal Jakobsen van BLØF, Jaap Kwakman van de 3J’s en nog vele anderen. Het levert erg leuke gesprekken op met de beste gitaristen die ons land rijk is. Er staan er inmiddels al 10 online en er komt volgend jaar een tweede seizoen!”

Klik hier om Gitaarmannen de podcast te beluisteren.

Ed Struijlaart is met zijn ‘Gitaarmannen: van Clapton tot Sheeran’ op donderdag 30 januari te zien in Markant Uden. Klik hier om je tickets te reserveren.