Interview met Sofie van den Krommenacker over bijzondere jeugdvoorstelling!

Sofie, van ons huisgezelschap Van den Krommenacker theaterproducties maakt eigenzinnig en toegankelijk kwaliteitstheater dat raakt. Op 13 oktober speelt haar voorstelling WARhoofd in onze kleine Zaal, als je het ons vraagt de meest bijzondere jeugdvoorstelling van dit seizoen en een echte must see. Wij vroegen Sofie de hemd van het lijf over deze voorstelling.

 

Waarom WARhoofd?
Sofie: “In september vieren we dat Uden 75 jaar geleden werd bevrijd met Operatie Market Garden, daarom heb ik gekozen voor dit stuk. Het gaat over oorlog, macht, onmacht, vrijheid, het kinderpardon en vluchten.”

 

Phoe, is dat niet een zwaar thema voor kinderen?

“Het zijn natuurlijk pittige thema’s, maar het wordt op een lichtvoetige en begrijpelijke manier gebracht. We zoeken echt wel een stukje verdieping, maar dan zonder dat het voelt als een baksteen in je buik. Het gaat uiteindelijk ook over mooi thema’s als kind zijn, hoop en durven dromen.”

 

Waar gaat het verhaal over?

“Twee jonge meisjes zijn gevlucht voor de oorlog in hun land. Zwevend tussen hoop en vrees, in afwachting van een beslissing over hun lot, worden ze verzorgd door zuster Gitta. Wanneer ze even alleen zijn, vluchten ze weg in hun verbeelding. En dat levert eigenlijk een soort van ‘spel in spel’ op. De meisjes spelen een rode en een blauwe koning en laten in dit spel zien dat oorlog soms nergens over gaat.”

 

Wat krijgen we op het podium te zien?

“Met weinig middelen zetten we de fantasiewereld van de meisjes neer. Een paar doeken en lampenkappen en de meisjes zijn koningen. Het spel is heel fysiek. De voorstelling wordt gemaakt vanuit dansexpressie, vanuit de beweging ontstaat het spel. En wat heel bijzonder is; we werken met een live blazers-ensemble. Bestaande uit zowel professionals als amateurs uit de regio. Net zoals de spelers trouwens, op het podium zie je de Udense Hanneke van den Broek, Sharon Semeijn-Neelen uit Oss en Marieke van der Have.

 

Waarom moeten we komen kijken?

“Simpelweg omdat het prachtige voorstelling is, maar zeker ook omdat het een hele mooie aanleiding is om eens aan de keukentafel verder te praten over deze, vaak toch moeilijke, onderwerpen.”