vr 24 jan '20 20:15 - 22:25
Theaterweekend 2020

Celebrating the music of Steely Dan

The Royal Dutch Scam
vr 24 jan '20
20:15 - 22:25

Waan je voor een avond weer helemaal terug in de seventies en geniet van de grootste hits van Steely Dan. Deze worden op grootste wijze gebracht.

Reelin’ in the years, Do it again, Rikki don’t lose that number en Hey Nineteen.

Wie zijn dat ook weer? In gedachten zit je meteen in de jaren 70, de tijd van Flower Power, lange haren, vrijheid en laid-back music, die je zo hard mogelijk draait, met het raam open, terwijl je door uitgestrekte landschappen rijdt. De muziek van Steely Dan valt het best te omschrijven als 'sophisticated classic rock'. Rijke arrangementen, gelardeerd met jazz-invloeden en met een belangrijke rol voor de gitaar, vormen het raamwerk voor de prachtig uitgesponnen melodieën doorspekt van blues en vermakelijke vaak absurde teksten.

The Royal Dutch Scam is misschien wel de beste Steely Dan tribute band die er is, geformeerd rond leadzanger en saxofonist Lo van Gorp, één van de allerbeste Nederlandse sessiemuzikanten. Het is beslist geen gemakkelijke opgave, om deze complexe en tegelijk wonderbaarlijk lekker in het gehoor liggende muziek van Steely Dan live te spelen. The Royal Dutch Scam slaagt daar wonderwel in, met volle overtuiging. Onder de relaxte, charismatische leiding van Leidse zanger en saxofonist ontwikkelde de groep zich afgelopen jaren tot grote hoogte, met één gezamenlijke, diepgewortelde passie: het rijke œvre wereldkundig maken van 'Eminent Hipsters' Donald Fagen en Walter Becker. Tussen de nummers door ontpopt Van Gorp zich bovendien als fijnproever en connaisseur. Met sappige anekdotes en speelse analyses licht hij een tipje van de sluier op over de mystieke teksten en rock-poëzie, die Steely Dan zo kenmerken.

Met bezieling gespeeld, vanuit diepe rhythm 'n blues en bijna griezelige perfectie zoals het Steely Dan zelf betaamt, laat 'The Royal Dutch Scam' de tijdloze songs fris en tegelijk natuurgetrouw klinken. Een bijzondere live-ervaring, vol verrassing en herkenning. Fans worden getrakteerd op schitterende muzikale bouwwerken, spectaculair samenspel en verrassende improvisaties. Elke zaal gaat plat.

Na een aantal zeer geslaagde optredens in o.a. Patronaat, de Boerderij en de North Sea Jazz Club, waarbij het publiek langzaam en zorgvuldig naar een extatisch hoogtepunt werd gebracht, is het nu hoog tijd om de theaters aan te doen. 'The Royal Dutch Scam' staat garant voor een heerlijke rockavond voor de muziekliefhebber pur sang!

The Royal Dutch Scam

De bandleden zijn de crème de la crème van de Nederlandse muzikanten-scene. U herkent hen wellicht van het Metropole Orkest, Marco Borsato, Trijntje, Michiel Borstlap, Alain Clark, Frank Boeijen, Ilse DeLange, Gino Vannelli, enz.