do 9 jan '20 20:30 - 22:30
Grappig theatercollege

Wim Daniëls

De wondere wereld van de taal (reprise)
do 9 jan '20
20:30 - 22:30

Waar komt onze gesproken én geschreven taal eigenlijk vandaan? Hoe heeft de taal zich ontwikkeld, elders en hier? Wat is het Nederlands eigenlijk? Waar komen onze woorden vandaan?

Wim Daniëls heeft er prachtige, inzichtelijke theorieën over en bestrijkt met zijn theatercollege over taal werkelijk de hele geschiedenis van de taal inclusief de rafelranden, zoals de leestekens en de sisklanken. En dit alles op een vermakelijke, luchtige, toegankelijke en leerzame manier!

Wat de mens vooral van de dieren onderscheidt is de taal. Maar die was er niet altijd. Waar komt die vandaan, zowel de gesproken als de geschreven taal? Hoe heeft de taal zich ontwikkeld, elders en hier. Wat is het Nederlands eigenlijk? Waar komen onze woorden vandaan? Wim Daniëls heeft er prachtige, inzichtelijke theorieën over en bestrijkt met zijn theatercollege over taal werkelijk de hele geschiedenis van de taal inclusief de rafelranden, zoals de leestekens en de sisklanken. En dit alles op een vermakelijke, luchtige, toegankelijke en leerzame manier, zodat elke theaterbezoeker na afloop denkt: hoe kan het dat ik als taalmens al dit moois niet eerder geweten heb.

Gratis inleiding door Jos Swanenberg (aanvang 19.00 uur)

In samenwerking met de Bibliotheek Uden organiseren we een gratis te bezoeken inleiding voor deze voorstelling, deze wordt gegeven door Jos Swanenberg. Jos Swanenberg is hoogleraar Diversiteit in taal en cultuur aan de Universiteit Tilburg en werkt daarnaast als streektaaladviseur bij Erfgoed Brabant. Hij geeft een inleiding over dialect en streektaal. Tijdens het laatste deel van zijn lezing gaat hij hierover ook in gesprek met Wim Daniëls.

Met gratis inleiding, verzorgd door Jos Swanenberg.