Trompettist in Auschwitz

Thomas Cammaert en Soy Kroon
Herinneringen van Lex van Weren
di 26 apr '22 20:15
di 26 apr '22
20:15
  • di 26 apr '22
    20:15
    Theaterzaal
  • Deze prijs is exclusief ticketkosten (1,85 Euro per ticket)

Het bijzondere en aangrijpende verhaal van Lex van Weren, de trompettist in Auschwitz, door acteurs Thomas Cammaert en Soy Kroon.

Lex van Weren wordt geboren in 1920 en groeit op in Amsterdam. Het spelen op de trompet leert hij zichzelf aan. Als in de Tweede Wereldoorlog het hele gezin Van Weren wordt opgepakt en op transport wordt gezet naar vernietigingskamp Auschwitz, is het juist de trompet die hem het leven redt. Als enige van het gezin weet hij, als lid van het kamporkest, de verschrikkelijke tijd in het kamp te overleven als gevangene 16848. In 1980 haalde schrijver Dick Walda hem, na jaren van zwijgen, over om zijn verhaal te vertellen. Dat schokkende en emotionele relaas vormt het hart van deze intieme productie.

Acteurs Thomas Cammaert en Soy Kroon vertellen en spelen in een regie van Eddy Habbema het bijzondere en aangrijpende verhaal van Lex van Weren, de Trompettist in Auschwitz. Het boek van Dick Walda wordt door Allard Blom bewerkt tot theatertekst.

Gratis inleiding/lezing in samenwerking met de Bibliotheek Uden (aanvang 19.00 uur)

Als inleiding op deze voorstelling wordt in samenwerking met de bibliotheek een lezing gegeven:
Het verhaal achter de Struikelstenen in Uden 

Een wandeling door een doodgewone straat kan plots veranderen in een reis door de geschiedenis, terug naar de jaren 1940-1945. Op diverse plaatsen in maar liefst 27 landen kun je gedenktekens aantreffen in het trottoir. Voor de huizen van mensen die vanuit dat huis door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn, liggen messing herdenkingsstenen. Ook in Uden, in de St. Janstraat en op de Veghelsedijk, liggen deze zogenaamde Struikelstenen. Stenen waar je niet letterlijk over valt, maar waar je over struikelt met je hart en met je hoofd. Ken jij de verhalen achter deze stenen? De Werkgroep Struikelstenen Uden neemt je mee terug in deze Udense geschiedenis.

Bron afbeelding: privécollectie familie Stronkhorst