Theater

Tin Pan Alley

Internationaal Danstheater & Musica Extrema

Met deze voorstelling brengen Musica Extrema en het Internationaal Danstheater een ode aan de durfals, de vernieuwers, de gekken, de zoekers, de veranderaars, de verwondering én de nieuwsgierigheid.
 It's a tribute to the American popular song and dance!

Tijdens de Roaring Twenties barstte in de grote steden - en met name in New York - het muzikale leven in alle hevigheid los. Honderden, zo niet duizenden componisten en musici componeerden dag in, dag uit nieuwe melodieën, liedjes en wijsjes, die de rest van de Amerikaanse en uiteindelijk Europese muziekindustrie blijvend hebben veranderd.Tin Pan Alley is genoemd naar de buurt waarin op piano's de nieuwste nummers ten gehore werden gebracht; deze vaak niet gestemde piano's klonken alsof er op tinnen pannen werd getrommeld. Tin Pan Alley is de bakermat van de moderne muziek geworden, waar kruisbestuivende, geniale geesten rijkelijk putten uit elkaars werelden: Oost-Europese en Joodse muziek vermengden zich met Italiaanse muziek en jazz. Invloeden van zigeunermuziek uit de Balkan ontmoetten lieflijke Engelse love songs. Hiermee kwam een ongekende ontwikkeling op gang, die uiteindelijk leidde naar de muziek van vandaag de dag.De muziek en dans in de jaren '20 weerspiegelde de uitgelatenheid en levendigheid van de stedelijke invloed. Men werd gegrepen door de ongebruikelijke en de vrijgevochten dansen. Met invloeden vanuit de Afro-Amerikaanse cultuur ontstonden er allerlei variaties in ragtime dance, the shimmy, the charleston, black bottom en de animal dances (o.a. the grizzly bear dance en the turkey trot). Deze dansen kregen hun plek in the vaudeville shows en musicals. Denk aan Josephine Baker, die de gedurfde nieuwe stijlen introduceerde, maar ook aan Isadora Duncan en Ruth. Saint Dennis. Met name Saint Dennis was een moderne danspionier die met haar expressionistische- en experimentele techniek onderdeel van deze periode was. Deze techniek ontwikkelde zich later door in de glorietijd van de American Social Dancing in the dancehalls (lindy hop en swing).Kortom, een renaissance na de Eerste Wereldoorlog. Niet alleen een vruchtbare bodem waarop een en ander zich innovatief ontwikkelde, maar ook één waarop artistiek ruimhartig van elkaars werk gebruik werd gemaakt, als reactie en als tegenreactie. Het multiculturele stadsleven werd vertaald in de kunst.Tin Pan Alley is de tweede coproductie van Musica Extrema en het Internationaal Danstheater.

Muzikale leiding: Ben van den Dungen en Tanya Schaap

Special guest: Marije Nie - tapdance, geluid folies en percussie

Choreografie: Neel Verdoorn

Deze voorstelling maakt onderdeel uit van de Damesdeal (6 voorstellingen voor € 90,00). Helaas is het maximum aantal plaatsen voor dit speciale pakket bereikt; daarmee is de Damesdeal uitverkocht. U kunt uiteraard nog wel losse tickets reserveren voor deze voorstelling.

Voorstelling

Informatie

Voorverkoop € 19.50 (excl. € 1,85 ticketkosten)

Genre Dans
Titel Tin Pan Alley
Uitvoerder Internationaal Danstheater & Musica Extrema
Datum Zaterdag 01-06-2019
Locatie Theaterzaal
Aanvang 20:15 uur